LockerRoom

NFL, NBA és minden más...

NFL wild card hétvége - előzetes

2018. január 05. 19:07 - LockerRoom Szabi

A hétvégén megkezdődik az NFL rájátszás, mégpedig a wild card meccsekkel. Főcsoportonként az 1. és 2. kiemelt csapatok (AFC: Patriots és Steelers, NFC: Eagles és Vikings) pihennek és várják az ellenfeleiket a következő hétre.

AFC: 

Buffalo Bills (6.) @ Jacksonville Jaguars (3.) - vasárnap 19:00

A két csapat nem találkozott az idei alapszakaszban egymással, utoljára 2016. novemberében játszottak, akkor a Bills győzni tudott a Jacksonville otthonában. De persze ebből sok következtetést nem érdemes levonni, hiszen mindkét csapat jobb, mint tavaly, és ennek a meccsnek a Jaguars az egyértlemű esélyese.

A labda egyik oldalán a Bills futásokra épülő támadójátéka áll majd szemben a liga egyik legjobb védelmével. A Tyrod Taylor által irányított Buffaloi passzjáték mindössze a 31. helyre volt elég a ligában, a Jaguars passz elleni védekezése pedig az 1., így erre a párharcra nem érdemes sok szót vesztegetni, a Billsnek itt nem sok esélye van. Ha viszont előnybe tudnak kerülni a meccs elején és a futásokkal tudják diktálni a tempót, akkor már más a helyzet, hiszen a Jaguars futás ellen már a liga alsó felében foglal helyet (21.), míg a Buffalo a 6. legtöbb yardot tette meg a földön. A hírek szerint a Bills kezdő futója, LeSean McCoy tud játszani, ez remek hír nekik, hiszen mögötte nincs igazán minőségi csere.

A másik oldalon ott van a liga legjobban futó támadóegysége a Jaguarsnál, meccsenkénti 141,4 yarddal. A Bills védelme a 4. legtöbb futott yardot kapta, így itt sem tudunk nekik sok jót jósolni. Passz ellen közepes a Buffaloi védelem, ám ki kell emelni, hogy meglehetősen sok labdát szereznek főleg a remek Micah Hyde - Jordan Poyer safety párosnak köszönhetően. Blake Bortles pedig nem a labdabiztosságáról híres, így ha működni fog a Bills passrush-a és Bortlest nyomás alatt tudják tartani, könnyen hibákba kényszeríthetik.

A két special team összesen egy darab return TD-t hozott össze az alapszakaszban (Jaydon Mickens a Jagsből). A rugók összehasonlításából egyértelműen a Bills-es Steven Hauschka jön ki jobban, ő nem hibázott a szezonban extra pontot, se olyan field goalt, amit 40 yardon belülről rúgott. Emellett helyre tett 7 50+-os mezőnygólt is, ami elég impresszív. Josh Lambo az idény közepén érkezett Jacksonvillebe és azóta nem lehet rá panasz, hiszen 20 kísérletből csak egyszer hibázott, de igazán messziről nem sok próbálkozása volt (2/2 50+ yard) és emellett 2 extra pontot is kihagyott. A punterekkel nem kell sokat foglalkozni, Brad Nortman és Colton Schmidt is abszolút átlagos teljesítményt nyújtott idén.

A LockerRoom tippje: Jaguars

 

Tennessee Titans (5.) @ Kansas City Chiefs (4.) - szombat 22:30

Ez a két csapat sem találkozott ebben a szezonban, viszont némileg hasonló utat jártak be, így izgalmasnak tűnik a wild card kör nyitómeccse is. A Kansas idénye remekül indult, majd 5-0 után a következő 7 meccsükből csak egyet sikerült megnyerniük. Így jutottunk el 6-6-ig és már szinte mindenki lemondott a Chiefsről, de ekkor megrázták magukat és zsinórban 4 győzelemmel érkeznek a rájátszásba. A Titans sem kezdett rosszul, hiszen a 2. fordulóban a Jacksonvillet, utána pedig a Seattlet győzték le és a szezon felénél 6-3-al álltak. Decemberben viszont 3 kellemetlen vereség után kicsúszott a lábuk alól a talaj, de valahogy mégis sikerült kiharcolni a továbbjutást egy nagyon fontos győzelemmel a Jags ellen a múlt hétvégén.

A párharcokat kezdjük a Titans támadósorral és a velük találkozó Chiefs védelemmel. Marcus Mariota komoly visszaesést mutatott tavalyi játékához képest, és a 13/15-ös TD/INT mutatójára nem lehet túl büszke. Ennek megfelelően inkább a futójátékára támaszkodik a csapat (18 futott touchdownjuk a 2. legtöbb a ligában), és a Kansas védelme tulajdonképpen mind futás, mind passz ellen gyenge, így itt ha nem is minőségi játékra, de legalább kiegyenlített küzdelemre lehet számítani. Viszont lesz egy komoly hiányzója a Tennesseenek, ugyanis DeMarco Murray térde nem jött rendbe, így Derrick Henry-nek egyedül kell megoldania a running back pozíciót.

A labda másik oldalán már inkább láthatunk ligaelit egységeket, hiszen a Kansas City támadósora szinte minden mutatót tekintve top10-es, míg a Tennessee futás elleni egysége van a liga legjobbjai közt. Mindössze 5 TD-t futottak ellenük, ez az 1., a 88,8 yard meccsenként a 4. helyre jó. Így Kareem Huntnak nehéz napja lehet, de ha az Alex Smith vezette passzjáték beindul, lehet hogy nem is lesz rá olyan nagy szükség. A Titans passz ellen ugyanis már korántsem olyan jó, ha Smith el tudja kerülni a free safety Kevin Byard-ot (aki 8 interceptionjével vezeti az NFL-t), akkor jó esélyük van az előrehaladásra.

A special teameket tekintve mindkét egység a liga legjobbjai közé tartozik. Dave Toub, a Chiefs special team edzője például több csapatnál is szóba került állítólag mint vezetőedző-jelölt. Harrison Butker és Ryan Succop mindketten nagyon biztos lábú rúgók, de itt azért meg kell jegyezni, hogy Butker újonc és így az egyenes kiesés nyomásával most fog először találkozni. Succop számára meg az lehet érdekes, hogy 2009 és 2013 között 5 szezonon át volt a Kansas City kickere. Brett Kern személyében az egyik Pro Bowl puntert tisztelhetjük, de a Chiefses Dustin Colquitt neve is jól cseng a szakmában. Nem valószínű, hogy rajtuk múlna a mérkőzés.

A LockerRoom tippje: Chiefs

 

NFC:

 

Atlanta Falcons (6.) @ Los Angeles Rams (3.) - vasárnap 02:15

Az NFC tavalyi győztese végül az utolsó fordulóban becsúszott a rájátszásba és a wild card helyen bejutók közül talán ők is a legveszélyesebbek. Utoljára 2011-ben tudott valaki 6. kiemeltként Super Bowlba jutni, akkor a Green Bay meg is nyerte egyébként a döntőt, idén a Falconsnak van némi sansza megismételni ezt. Az ellenfél Rams az NFL egyik idei meglepetéscsapata, akik a Jeff Fisher korszak hosszú szenvedései után végre elindultak a helyes úton Sean McVay vezetésével. 

A Rams támadóegysége idén egy nagyon komoly rekordot állított fel, ugyanis először fordult elő a liga történetében, hogy valaki pontszerzésben az utolsóról az első helyre ugorjon egy év alatt. 2016-ban 14 pontot szereztek átlagosan, idén 29,9 lett ez a szám. A Jared Goff vezette passzjáték egyébként 10., míg a Todd Gurley fémjelezte futójáték 8., így egy meglehetősen jó támadósorral fog találkozni az Atlanta védelme. Ők passz ellen a 12.-ek, és a Desmond Trufant - Robert Alford cornerback duó nagyon erős, de mindössze 8 interceptiont tudtak szerezni csapatként, ez már nem túl bíztató. Futás ellen már jóval gyengébb a Falcons, így számíthatunk rá, hogy Gurley 30 futáskísérlet körül zár.

A pálya másik felén a 2016-os MVP, Matt Ryan által kormányzott támadósor ugyan a tavalyi sziporkázástól messze van, de még így jó volt egy 8. passzjátékra és 13. futójátékra a ligában. A hírek szerint Devonta Freeman is játszik a meccsen, így Tevin Coleman visszakapja a váltótársát a Falcons backfieldjén. A Rams védelme passz ellen az erősebb, de ott sem kiemelkedő, ráadásul Kayvon Webster 14. heti kiesése óta Trumaine Johnsonnak nincs igazán jó társa a cornerback sorban. Futás ellen pedig a liga hátsó felében helyezkednek el, szóval minden szempontból egy sok pontos, izgalmas meccsre számíthatunk.

A special teamek közül érdemes kiemelni, hogy a Rams visszahordója, Pharoh Cooper Pro Bowl kerettag lett ezen a poszton, és az idei szezonban született 7 db kickoff return touchdown egyikét ő szerezte. Az Atlanta visszahordója Andre Roberts, aki tavaly nagyon villogott Detroitban a poszton, idén viszont kicsit haloványabban teljesít. A rugók között is markáns a különbség, hiszen az egyik oldalon Matt Bryant 42 éves korával az egész liga egyik legtapasztaltabb játékosa, addig a megsérült Greg Zuerlein helyére igazolt Sam Ficken lábában összesen 2 NFL mérkőzés van. Így 368 berúgott mezőnygól áll szemben 2-vel, míg Bryant leghosszabb field goalja 62 yardos volt, addig Ficken-é 23. A puntereknél Johnny Hekker simán nyeri a párharcot Matt Bosher ellen, és ne feledjük hogy Hekkerben egykori irányítóként mindig benne van egy trükkös passzjáték.

A LockerRoom tippje: Falcons

 

Carolina Panthers (5.) @ New Orleans Saints (4.) - vasárnap 22:30

Ez az egyetlen párharc itt a wild card körben, aminek idén már volt előzménye. Nem is egyszer, hanem kétszer találkoztak a csapatok egymással, hiszen csoportellenfelekről van szó. A harmadik héten a Panthers otthonában tudott 34-13-ra nyerni a Saints, míg nagyjából egy hónapja New Orleansban is ők nyertek 31-21 arányban. Ebből a két meccsből kiindulva egyértelműnek tűnnek az esélyek, de azért nézzünk bele kicsit mélyebben a statisztikába is.

A New Orleans támadósora egész évben remekelt és Drew Brees neve sokkal kevesebbet szerepelt a legjobb irányítók között, mint amennyire megérdemelte volna. Passz- és futójátékban is egyaránt az 5. helyen találjuk a Saints támadóit, ráadásul 23 futott touchdownjukkal magasan vezetik a ligát. Ez leginkább a Pro Bowler futópárosnak, Mark Ingramnek és Alvin Kamaranak köszönhető. Viszont elképzelhető hogy ezúttal nem tudnak majd annyira lubickolni, hiszen a Panthers a 3. legkevesebb futott yardot engedte és a 16 meccs alatt kapott 7 futott TD is kiváló mutatónak számít. Passz ellen már nem ilyen fényes a helyzet, ott 15. helyen áll a Carolina.

A Cam Newton vezette offense az egész liga egyik legnehezebben kiszámítható egysége és ezt nem pozitív értelemben kell érteni. A 4. futójátékuk ugyan nagyon jól hangzik, de ha emellé odatesszük a 28. passzjátékot már nem olyan fényes a helyzet. És a legnagyobb kérdőjel az egyenletben maga Newton, aki egyszerűen képtelen egymás után két jó meccset lehozni. Ha csak a szezon második felét nézzük így alakult az irányító mutatója hétről hétre: 71.0, 120.4, 59.8, 107.5, 64.9, 128.0, 65.4, 31.5 . Ezt egy diagrammba rajzolva gyönyörű szinuszgörbét kapunk, de ez általában nem egy jó irányító erénye. Hogy a Saints védelméről is essen pár szó, ők passz ellen a 18., futás ellen pedig a 17. helyet tudták megszerezni, így nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy egy minden tekintetben átlagos defenseről van szó.

Kickoff és punt returnökből mindkét csapat szerzett touchdownokat idén, bár a Panthers legjobb visszahordója, Damiere Byrd két hete sérült listára került. A rúgókat tekintve Wil Lutz és Graham Gano is nagyon megbízható, Gano 97%-os pontossága különösen szép, bár a leghosszabb mezőnygólja csak 48 yardos volt. A két punter Thomas Morstead és Michael Palardy egyaránt top10-es számokat hoztak idén, így rajtuk semmi nem fog múlni.

A LockerRoom tippje: Saints  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lockerroom.blog.hu/api/trackback/id/tr613550883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása