LockerRoom

NFL, NBA és minden más...

NFL főcsoport elődöntők - előzetes

2018. január 12. 19:24 - LockerRoom Szabi

Következnek a főcsoport elődöntők. A wild card hétvégét kihagyó csapatok fogadják az onnan továbbjutókat, az itteni győztesek pedig bejutnak a főcsoport döntőkbe és egy lépéssel közelebb kerülnek az 52. Super Bowl-hoz.

AFC:

Tennessee Titans (5.) @ New England Patriots (1.) - vasárnap 2:15

A nem kis meglepetésre Kansasben győzedelmeskedő Tennessee Titans utazik a bajnoki címvédő és legnagyobb esélyes New England Patriots otthonába. A két csapat egymás elleni történelmét tekintve nem sok jóra számíthat a Titans. Az elmúlt 6 egymás elleni meccsüket a Pats nyerte (közte 2009-ben egy brutális 59-0-ás kiütéssel) és a Tennessee utoljára 2002-ben tudott nyerni ebben a párosításban.

A New England Patriots támadósora a legtöbb yardot tette meg az idei alapszakaszban meccsenként. Ha különvesszük a dolgokat, a passzjátékuk a 2., a futójátékuk pedig a 10. legjobb volt. Persze itt meg kell jegyezni, hogy a Pats-ről évek óta tudjuk, hogy szeretnek az ellenfélhez idomulni, úgyhogy ha kell gond nélkül előtérbe helyezik a futásokat. A legnagyobb MVP esélyes Tom Brady kezében meg aztán különösen jó helyen van a labda, 40 éves kora ellenére övé volt a legtöbb passzolt yard az alapszakaszban. A Titans védelme futás ellen elit, ám passzokkal meg lehet őket égetni, így Brady valószínűleg lubickolhat majd.

Ha a Tennessee-nél lesz a labda, a múlt héthez hasonlóan számítsunk arra, hogy rengeteget látjuk Derrick Henry-t. DeMarco Murray sérülése nem jött rendbe, így kihagyja ezt a találkozót is a tapasztalt running back. Marcus Mariota az idei átlagánál kicsit jobban játszott ugyan a múlt héten, de azért még mindig elég sok hibával, és ha azt szeretné a Titans, hogy esélye legyen a Patriots ellen, tőle tökéletes meccsre lesz szükség. A New England védelme egyébként a szezon elején mutatott gyötrelmes forma után folyamatosan javult, futás ellen végül a nem túl rossz 13. helyen zárt, de a passz elleni 30. pozíció már aggasztóbb.

A special teameket tekintve a New England rendelkezik egyedül visszahordott TD-vel Dion Lewis révén, aki egy kezdőrúgást vitt végig a 10. héten Denverben. A rúgók nagyon rutinosak, Steven Gostkowski és Ryan Succop sem hajlamosak hibázni. A Titans-es Brett Kern-ről már múlt héten volt szó, idén Pro Bowl választott lett és a legjobb átlaggal rúgta a puntokat. A vele szemben álló Ryan Allen nála jóval gyengébben teljesített, bár hozzá kell tenni, hogy 58 puntja a második legkevesebb volt a ligában.

És mág valami, ami a meccs előtt a legnagyobb beszédtémát szolgáltatja az amerikai sajtóban: az ESPN egyik újságírója a Patriotshoz közeli forrásokra hivatkozva megírta, hogy Bill Belichick és Tom Brady viszonya a szezon folyamán borzasztóan megromlott. Egyenlőre nehéz megállapítani mi lehet igaz ezekből a hírekből, de benne van a levegőben, hogy a "nagy" New England Patriots-nak az utolsó meccseit látjuk az idei rájátszás során. Már csak azért is, mert a két koordinátor, Josh McDaniels és Matt Patricia vezetőedzői kinevezése is ott lóg a levegőben a New York Giantsnél és a Detroit Lionsnál.

A LockerRoom tippje: Patriots

 

Jacksonville Jaguars (3.) @ Pittsburgh Steelers (2.) - vasárnap 19:00

Az AFC második kiemeltje fogadja a Bills elleni puntháborúban továbbjutott Jacksonville Jaguarst. A felvezetést érdemes rögtön a két csapat idei egymás elleni meccsével kezdeni, amikor is a Pittsburgh Steelers otthonában 30-9-re győzött a Jags. Ben Roethlisberger 5 interceptiont dobott, Leonard Fournette pedig szétfutotta a Steelerst 181 yarddal és 2 TD-vel.

Ha a konkrét párharcokat nézzük a Pittsburgh inkább passzokkal szeret előrehaladni, 3. helyen végeztek az alapszakaszban a yardokat tekintve. Ezzel az a bökkenő, hogy a Jaguars passz elleni védekezése ugyebár a legjobb az egész NFL-ben, és ahogy a korábbi meccsük példája is mutatja, nem szerencsés sokat tesztelni a Jalen Ramsey vezette secondaryt. A földön csak 20. volt a Steelers, a Jags pedig a 21. az engedett yardokat tekintve, így itt is kiegyenlített csata várható. Ám ha nyerni akar a Pittsburgh akkor Le'Veon Bellnek a múltkori 47 yardnál többet kell majd hozzátennie futásokkal.

A labda másik oldalán a Jacksonville 17. passzjátékát a ligaelső futójátékkal kompenzálja. A Steelers védelme egyébként sem volt túl jó futás ellen, ráadásul Ryan Shazier sérülése után még inkább visszaestek, így számíthatunk rá, hogy Nathaniel Hackett támadó koordinátor most is próbálja majd Fournette futásait erőltetni. A pittsburghi defense egyébként is 5. passz ellen, így jobb, ha a múlt héten is eléggé pontatlan Blake Bortles nem teszteli őket túlságosan sokat.

Az átlagokat tekintve a Pittsburgh az egyik leggyengébben visszahordó csapat volt az alapszakaszban, de az utolsó fordulóban JuJu Smith-Schuster szerzett egy 96 yardos kickoff return touchdownt, így érdemes lesz odafigyelnie a Jaguars speciális egységének. A rúgókra nem lehet panasza egyik szurkolótábornak sem, hiszen Josh Lambo is kiválóan teljesít, Chris Boswell pedig egyenesen a liga legjobbja között van, hiszen ő lett az AFC-ben a Pro Bowl csapatba is beválasztva. A két punter már nem ennyire elit, de azért Jordan Berry és Brad Nortman is tapasztalt veteránok.

A LockerRoom tippje: Steelers

 

NFC:

Atlanta Falcons (6.) @ Philadelphia Eagles (1.) - szombat 22:30

A divisional round nyitó mérkőzésének két szereplője 2017-ben még nem játszott egymással. A Philadelphia Eagles Carson Wentz és a támadósor sziporkázásának köszönhetően szerezte meg az első kiemelést az NFC-n belül, de Wentz 14. heti térdszalag szakadása teljesen átírta a szezonjukat. A Falcons a tavalyi döntő veszteseként végül csak az utolsó, 6. helyen jutott be a rájátszásba, de a múlt héten igen meggyőző játékkal győzött a Rams otthonában. Érdekesség a meccsel kapcsolatban, hogy az NFL történetében először fordul elő, hogy egy 1. és 6. kiemelt találkozóján a fogadóirodák a 6.-at tartják az esélyesebbnek. 

Ha a Philadelphia támadójátékát az egész szezont tekintve nézzük, totál yardokban a 7. legjobb offenseről beszélhetünk. Ez egy 3. futójátékból és egy 13. passzjátékból áll össze, de fontos megjegyezni, hogy Carson Wentz sérülése után ez a támadósor már nem ugyanaz. Nick Foles ugyan egy átlag feletti csereirányító, de a számai össze sem hasonlíthatóak az idén MVP formában játszó Wentz-ével. Meg kell majd próbálniuk a földön megverni a Falconst, ugyanis a Trufant - Alford páros a múlt héten is nagyon jól levédekezte a passzokat. Jay Ajayi és LeGarrette Blount sok munkára számíthat szombat este.

A Matt Ryan vezette atlantai támadósor a wild card körben is nagyon jól muzsikált, így tőlük nem is számíthatunk rosszabb játékra. Az Eagles védelme a legkevesebb futott yardot engedte az idei alapszakaszban, így a Freeman - Coleman futó duónak nehéz napja lehet, de a passzokkal le tudják venni a vállukról a terhet. Passz ellen már csak 16. a Philly, így Julio Jones-ék termelhetik a yardokat. Ryannek azért arra mindenképpen oda kell majd figyelni, hogy az Eagles védői 19 interceptiont szereztek idén, ez holtversenyben a 4. legtöbb volt a ligában.

Egyik csapatnak sem volt visszahordásból touchdownja az alapszakaszban, de ha a visszahordókat össze kéne hasonlítani az atlantai Andre Roberts a veszélyesebb játékos, mint a másik oldalon Kenjon Barner. Matt Bryant ismét egy ifjonccal néz majd szembe, ugyanis az Eagles rúgója Jake Elliott újonc, de ő is nagyon magabiztosan teljesített a szezonban. A punterek mindkét oldalon megbízható veteránok, Matt Bosher és Donnie Jones sem hajlamos a hibázásra.

A LockerRoom tippje: Falcons

 

New Orleans Saints (4.) @ Minnesota Vikings (2.) - vasárnap 22:30

Az első játékhét Monday Night Football meccse volt a Vikings - Saints találkozó, amit akkor még arra húztak fel, hogy Adrian Peterson visszatér korábbi sikereinek helyszínére. Azóta rengeteg idő telt el, Peterson már nem is a Saints játékosa, és Sam Bradford helyett Case Keenum irányít Minnesotában. Furcsa visszanézni annak a meccsnek a statisztikáit, olyan mintha egy előző idényből származnának. Alvin Kamara, aki futószalagon szállította idén a 100+ yardos meccseket, összesen 38 yardot szerzett például.

Ez a meccs már csak azért is nagyon más lehet, mert a Saints azon a meccsen összesen 5 futójátékossal is csak 60 yardot ért el, azóta meccsenként 130 yard az átlagos teljesítményük. A Carolina kiváló futás elleni védekezése múlt héten képes volt kordában tartani Kamara-t és Ingram-et, és a Minnesota védelme ebben a mutatóban még a Panthersnél is jobb. De vajon két egymás utáni meccsen le lehet-e fogni ezeket a nagyszerű játékosokat? Az biztos, hogy a levegőben sem lesz egyszerű az előrehaladás Drew Brees-éknek, ugyanis csak a Jacksonville engedett kevesebb yardot az ellenfél irányítóinak, mint a Vikings.

A másik oldalon a Minnesota offense erős, de nem kiemelkedő statisztikákat tud felmutatni. A passzjáték a 11., a futójáték a 7. helyen található, ezekkel nincs is semmi gond. De ott lebeg egy nagy kérdőjel az egész támadósor felett, ami Case Keenum-ot illeti. A korábbi állomáshelyein rendre csereirányító szerepben lévő játékos az idei szezonban egy teljesen más arcát mutatta, de a playoff tapasztalat hiányzik a játékából. Dennis Allen, a Saints védő koordinátora egzotikus hívásokkal kizökkentheti Keenumot, és a védői az alapszakaszban megszerzett 20 interceptionhöz így hozzátehetnek még egy párat.

A speciális egységekben egyedül Alvin Kamara-nak van visszahordott TD-je, bár a minnesotai Marcus Sherels is veszélyes tud lenni kickoffok vagy puntok után. A két rúgó, Wil Lutz és Kai Forbath is hasonló számokat produkáltak az alapszakaszban, bár Forbath 6 kihagyott mezőnygólja és 5 elrontott extra pontja kicsit aggasztó. A punterek között már komolyabb minőségbeli különbség van. Míg a Saints-es Thomas Morstead a számok alapján a 6. legjobb punter volt a ligában, addig Ryan Quigley teljesítménye csak a 27. helyre volt elég.

A LockerRoom tippje: Saints

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lockerroom.blog.hu/api/trackback/id/tr5013567701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása