LockerRoom

NFL, NBA és minden más...

NFL főcsoport döntők - előzetes

2018. január 20. 22:23 - LockerRoom Szabi

A hétvégén már közvetlenül a Super Bowlba jutásért játszanak a csapatok. Bárki jut be, jó sztori lesz belőle, de persze a Vikings hazai döntője lenne a legnagyobb történet. Az NFL történetében még soha senki nem játszott hazai pályán Super Bowlt, most vagyunk hozzá a legközelebb.

AFC:

Jacksonville Jaguars (3.) @ New England Patriots (1.) - vasárnap 21:00

A két csapat utoljára több mint 2 éve találkozott egymással, 2015-ben a 4. fordulóban és a New England kiütéssel nyert 51-17 arányban. Egyébként a két csapat egymás elleni történelmében mindössze egyetlen Jaguars győzelmet találunk, igaz, az pont a playoffban történt, de már csaknem 20 éve, az 1999-es wild card körben. Természetesen a találkozó esélyese a Patriots ezúttal is, de a Pittsburghben nyújtott teljesítménye alapján a Jaguars győzelme sem lenne kiugró meglepetés.

A legjobban várt párharc egyértelműen a Patriots támadósorának és a Jags védelmének találkozása. A liga magasan legjobb passz elleni védelme fog találkozni a passzolt yardokban 2. támadósorral. Tom Brady idén még nem nézett szembe olyan jó védőkkel, mint Jalen Ramsey vagy A.J. Bouye, így érdekes lesz látni, hogy hogyan reagál Josh McDaniels támadókoordinátor a Jaguars védelme jelentette kihívásra. Adja magát, hogy a földön kéne megverni őket, hiszen ott már korántsem ilyen jók Calais Campbellék, bár az év végétől egyre jobban beépült Marcell Dareus a védőfalba és így már hatékonyabban zárják le a futófolyosókat a jaguárok. Dion Lewis és James White mellé ráadásul a hírek szerint Rex Burkhead is visszatér, így számítsunk rá, hogy sokat fog futni a Pats.

A másik oldalon ott van a Jaguars nagyon érdekes támadósora, ami a wild card körben a Bills ellen alig tudta mozgatni a labdát, majd egy héttel később 45 pontot pakolt fel Pittsburghben. Itt is el lehet mondani, hogy inkább több futójátékra lehet számítani, hiszen Leonard Fournette nagyon jó formában van, és T.J. Yeldon is hozta magát múlt vasárnap. Sőt, ne feledkezzünk el Blake Bortles futásairól sem, amik sok kulcsszituációban eredményeztek first downokat. A Patriots védelme egyébként futás ellen erősebb, de azért ezt a statisztikát az is felhúzza, hogy az ellenfelek sokszor kerülnek ellenük hátrányba, és elhagyják az órát sokkal jobban ölő futójátékokat. Bortles passzai múlt héten már sokkal jobban néztek ki mint előtte, így bízhat benne, hogy a passz ellen gyengécske New England defense-szel semben is meg tudja majd találni az elkapóit.

A special teamek közül talán a jacksonville-i hozott kicsivel jobb mutatókat az alapszakaszban, de egyáltalán nem markáns a különbség. Josh Lambo és Stephen Gostkowski is biztos lábú rúgóknak számítanak, meglepő lenne, ha pont egy ilyen fontos meccsen hibáznának. Brad Nortman és Ryan Allen már kevésbé jó punt átlagokat hoztak, de azért egyiküknek sem új ez a szint, hiszen Allen tavaly, Nortman meg előtte a Panthers-szel járt már a Super Bowlban.

A LockerRoom tippje: Patriots

 

NFC:

Minnesota Vikings (2.) @ Philadelphia Eagles (1.) - hétfő 0:30

Ez a két csapat sem találkozott az alapszakaszban, ők tavaly játszottak utoljára, akkor az Eagles 21-10-re nyert a Vikings ellen. Rájátszásban eddig háromszor találkoztak és mindhárom meccsen a Philly győzött. Múlt héten mindkét csapat az utolsó pillanatokig izgalmas meccsen nyert, az Eagles egy gólvonalas védekezéssel, míg a Vikings egy már most klasszikussá váló csodálatos Stephon Diggs touchdownnal. A találkozó egyik érdekessége lesz, hogy a két irányító, Nick Foles és Case Keenum 2 éve még együtt játszottak a Ramsnél, és Jeff Fisher még így sem tudott belőlük semmi jó eredményt kihozni.

A Philadelphia támadójátéka múlt héten kicsit még mindig csikorgott Nick Foles kezei alatt, de már egy bíztatóbb képet mutatott mint az utolsó alapszakasz meccseken. Foles végül 100 fölötti passer ratinggel zárt és nem adta el a labdát. A földön viszont nem haladtak túl jól, Jay Ajayi és LeGarrette Blount együtt sem tudták elérni a 100 yardot. A Minnesota védelme ellen sehogy sem könnyű mozgatni a labdát, így most sem várható túl sok pont az Eagles támadóitól. A Vikings egyik kezdője safetyje, Andrew Sendejo viszont múlt héten agyrázkódást szenvedett és a cseréje, Anthony Harris elég nagy gyenge pont lett rögtön a defenseben. Ha nem tudja vállalni a játékot ezúttal Sendejo, akkor Folesnak egyértelműen azt a területet kell majd támadnia a labdával.

A Case Keenum által irányított Vikings támadósor ezzel szemben igen szépen teljesített a Saints ellen. A Philly védelme leginkább passz ellen sebezhető, és a Vikings elkapói meg is fogják tudni adni az esélyt Keenumnak azzal, hogy tisztára játszák magukat. A múlt heti csoda után Stephon Diggsre különösen figyeljünk, biztos hogy nagyon felszabadultan fog pályára lépni. Futás ellen ligaelső az Eagles defense, így Jerrick McKinnonnak és Latavius Murraynek nem sok esélye lesz a lubickolásra.

A két visszahordó közül a minnesotai Marcus Sherels a tapasztaltabb játékos, karrierje során összesen 5 punt return touchdownnal rendelkezik. A másik oldalon Kenjon Barner nála jóval szerényebb statisztikákat tud felmutatni. Kai Forbath és Jake Elliott is clutch field goalokat rúgtak múlt héten, de ettől még bármelyikükben benne lehet egy-egy hiba, ketten együtt 11 rúgást hagytak ki az alapszakaszban. A két punter Ryan Quigley és Donnie Jones lesznek, nem érdemes rájuk túl sok szót vesztegetni, mindketten átlagos teljesítményt hoztak a szezonban.

A LockerRoom tippje: Vikings 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lockerroom.blog.hu/api/trackback/id/tr7713588201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása